Cât costă un Bitcoin ACUM în EURO. Actualizat la 15 minute

Bitcoin - cat costa

Cât costă un Bitcoin în acest moment?

Întrebarea „Cât costă un Bitcoin azi?” nu e chiar relevantă. Prețul unui Bitcoin este variabil, el fluctuează continuu. De-a lungul unei zile lucrurile se pot schimba mult, uneori chiar dramatic.

Titlurile din presă care semnalează un anumit preț pentru Bitcoin în general semnalează o creștere sau scădere spectaculoasă. În realitate, la momentul când citești acel articol, costul unui Bitcoin este diferit, cu puțin sau chiar cu foarte mult. Depinde de piață și de moment.

Dacă nu ai chef să mai citești alte detalii, poti da click pe Cât costă un Bitcoin.

De ce Bitcoin nu are preț fix?

Prețul unui Bitcoin este stabilit numai de Piață. Nu există o bancă centrală sau un altfel de organism oficial care să decidă cât costă un Bitcoin. De ce? Pentru că Bitcoin este o monedă liberă, independentă.

Ca și în cazul acțiunilor la bursă, prețul este decis de cerere și ofertă. Dacă cererea e mai mare decât oferta, prețul va crește. Dacă – invers – oferta este mai mare decât cererea, prețul scade. Hai să vedem, în cele ce urmează, ce influențează piața pentru Bitcoin. Uite câteva detalii generale despre Bitcoin aici.

Zvonurile și predicțiile

Probabil cea mai spectaculoasă creștere a prețului pentru Bitcoin în 2021 s-a produs ca urmare a anuntului făcut de Elon Musk pe Twitter, cum că mașina electrică Tesla se va putea vinde și în criptomonedă, mai exact în Bitcoin. Cei care așteptau prudent un semn l-au primit, și au început să cumpere „la greu”, știind că fac o investiție bună, cel puțin pe termen scurt. Și nu s-au înșelat.

Predicțiile de la început de an 2021, venite de la nume mari din zona financiară, au estimat creșteri spectaculoase ale criptomonedei, chiar și de 20 de ori. E greu să ignori astfel de semnale dacă vrei să investești, așa că mulți au mers pe aceste predicții.

Statele, băncile centrale, au privit Bitcoin cu mari rezerve. Iar atitudinea nu a fost foarte prietenoasă, mergând până la propuneri de interzicere a monedelor virtuale. Încă nu există o abordare unitară, o viziune clară la nivel de state, ceea ce dă nesiguranță investitorilor.

De curând, China și alte state au interzis minarea de criptomonedă pe teritoriul lor, din rațiuni politico-economice. Și alte state, democratice, sunt pe cale de a invoca aspectul ecologic pentru înlăturarea acestui nou „rival” care este piața monetară liberă. Câtă vreme nu e clar dacă au de câștigat sau de pierdut, statele – oricât de liberale, sunt în stare să recurgă la orice mijloace ca să apere anumite interese.

Numărul de monede

Ceea ce diferențiază Bitcoin de celelalte criptomonede este că (cel puțin din ce știm în acest moment) va exista un număr limitat de Bitcoini. Mai exact – 21 de milioane. Teoretic, această limită sugerează că prețul unui Bitcoin nu va scădea pe termen lung. Valoarea unei monede clasice poate să scadă, pe măsură ce băncile tipăresc bani fără acoperire. Dar un număr limitat de monede nu e supus acestui risc, plus că vorbim despre o piață liberă, descentralizată, greu de manipulat.

Cum tranzacționezi Bitcoin

Dacă vrei să cumperi (sau să vinzi) Bitcoin, e putin mai complicat decât ai schimba valută, dar nu e mai complicat decât dacă ai juca la bursă.
În primul rând, ai nevoie de un portofel electronic (îl poți ține pe telefonul tău).

Sunt mai multe firme care intermediază tranzacții, đe unde poți să iei portofel digital (wallet). Mare atenție cu cine lucrezi! Încearcă să afli cât mai multe informații despre seriozitatea companiei, înainte de a te apuca de treaba efectivă.

Vrei să calculezi în lei? Vezi aici cât costă azi Euro.

Cât costă 1 Bitcoin în Euro (actualizat la 15 minute):