Cât costă divorțul amiabil

ilustratie pentru cat costa divortul

Cel mai ieftin divorț – cel amiabil

Vorbim aici despre divorțul amiabil, consimțit de ambii soți, și când nu există probleme legate de împărțirea bunurilor. Dacă nu există consens, adică unul dintre soți se opune divorțului, sau dacă sunt dispute pe avere, deja este de competența tribunalului.

Dacă nu aveți copii rezultați din căsătorie, aveți de ales între Consiliul Local, notar și tribunal. Tribunalul chiar nu are sens în acest caz, deși e dreptul vostru să apelați la el. Dar – de ce ai plăti un avocat? De ce ai trece printr-un proces, dacă nu e nevoie?

Divorțul la Primărie

Cel mai simplu și ieftin (dacă nu sunt copii la mijloc) este să divorțezi la Consiliul Local (cunoscut și ca Starea Civilă, în acest caz). Trebuie să mergeți împreună fie la primăria unde v-ați căsătorit, fie la primăria pe raza căreia aveți domiciliul comun. Veți depune și semna împreună, în fața ofițerului de stare civilă, o cerere de divorț. O poți descărca mai jos:

Acte necesare pentru divorț:

  • Cerere de divorț (vezi mai jos);
  • Certificatele de naştere – original şi copie;
  • Certificatul de căsătorie – original si copie;
  • Livret de familie, după caz;
  • Actele de identitate- original şi copie.

Sfat: să aveți cu voi și un dosar cu șină!

Cât costă divorțul la primărie

Taxa pentru divorț este între 500 și 600 de lei, în funcție de primărie. Se plătește odată cu depunerea actelor, în general la casieria primăriei.

Cât durează divorțul la primărie

De la momentul depunerii cererii, se vor socoti 30 de zile. La acea dată trebuie să mergeți împreună din nou la primărie, și să semnați din nou o hârtie. Asta e totul!

Divorțul la notar

Chiar dacă divorțați de comun acord, în cazul când aveți copii nu puteți divorța la Starea Civilă, ci trebuie să mergeți la notar.

Cererea de divorț trebuie depusă la un notar fie de la locul căsătoriei, fie de la locul ultimei reședințe comune a soților.

Vă puteți adresa notarului pentru divorț inclusiv în cazul în care aveți copii sau e nevoie de partaj pentru bunuri. Notarul nu este judecător, el nu decide de partea cui este dreptatea, deci condiția este ca soții să se înțeleagă în prealabil în toate privințele.

Actele ce trebuie depuse la notar sunt:

  • actele voastre de identitate;
  • certificatele de naştere;
  • certificatul de căsătorie (în original);
  • certificatul de naştere al copiilor minori rezultați din căsătorie, dacă e cazul

Cât costă divorțul la notar

Cel mai mic preț este de 600 lei (500 + TVA), dar te poți astepta să plătești și 1000 de lei, în funcție de biroul notarial. Verifică prețul înainte, ca să nu ai surprize!

Nu uita! Caută un notar de pe raza localității / sectorului unde te-ai căsătorit sau unde aveți domiciliu comun!

Cât durează divorțul la notar

Minimum 30 de zile. Dacă există și copii, posibil să dureze mai mult, pentru că se va demara o anchetă socială la nivel local. Minorii peste 10 ani vor fi audiați în prezența părinților.