Cât Costă O Călătorie STB în 2022

Imagine cu validatoare STB / RATB care ilustrează cât costă o călătorie STB

Prețul Pentru O Călătorie STB

O călătorie STB costă acum între 2,5 lei și 3,7 lei. Vezi aici care sunt cele mai avantajoase opțiuni în funcție de nevoile tale.

Cuprins

Vrei doar o călătorie? Trimiți SMS!

Dacă vrei o singură călătorie, probabil nu locuiești în București (+Ilfov), și/sau ai un singur drum de făcut. Atunci e cel mai probabil că nici nu vei vrea să îți faci un card de călătorie, pentru că cel mai simplu este condiționat de minimum 2 călătorii, altfel trebuie să plătești pentru emiterea cardului. În acest caz, cea mai bună opțiune e să plătești prin SMS. Adică să trimiți un mesaj de pe telefonul mobil.

Prețul unei călătorii STB plătită prin SMS este de 0,62 EURO (+TVA!!!), adică 0.738 EURO. La momentul scrierii acestui articol, un EURO este aproximativ 5 lei. Deci vei plăti pentru o călătorie aproximativ 3,7 lei.

Atenție! Dacă ai abonament sau cartelă Telekom sau Orange, mai plătești 0,05 EURO pentru SMS (aproximativ 25 de bani). Practic, te apropii de 4 lei pentru călătorie.

Călătorii multiple, adică ai un card sau cumperi unul

Card Multiplu STB ilustrand cat costa o calatorie STB
Cardul Multiplu STB

Cea mai avantajoasă opțiune, dacă nu mergi des cu STB (caz în care merită să faci abonament), este să cumperi 10 călătorii. Desigur, asta presupune că ai un card deja sau îți cumperi unul. Poți să îți faci un card GRATUIT, condiția e să îl alimentezi cu cel puțin 2 călătorii. Acest tip de card se numește „Multiplu”. Pe acest cardul ăsta poți să încarci minimum 2 călătorii și maximum 30 de călătorii, dar poți să plătești și abonament de 1, 3 sau 7 zile.

Un pachet de 10 călătorii costă 25 de lei, deci prețul unei călătorii este de 2,5 lei. Asta e cea mai ieftină opțiune fără abonament.

ATENȚIE! Poți să călătorești 90 de minte cu prețul unei călătorii! Adică, dacă ai de schimbat mijlocul de transport sau linia, validezi cardul dar nu plătești suplimentar.

Călătorie STB + Metrou

În sfârșit, ne-am civilizat și noi în București, și poți să plătești bilet comun STB + Metrorex (adică transport de suprafață și subteran)! Era și cazul!

Doar de dragul istoriei, pentru cei mai tineri sau cei care nu au trăit în București pe vremurile alea: înainte de 1990, ITB (cum se numea pe vremea aia STB, fost RATB) avea tarife diferențiate pentru tramvai, troleibuz sau autobuz. O aberație tipic comunistă.

Acum poți să iei bilet comun pentru metrou și STB. Îți trebuie un card pentru asta, iar călătoriile costă după cum urmează:

  • O călătorie (valabilitate 120 de minute) – 5 lei;
  • 2 călătorii (valabilitate 120 de minute) – 10 lei;
  • 10 călătorii (valabilitate 120 de minute) – 45 lei.

Care card e mai bun?

Ca să decizi care card STB e mai potrivit pentru tine, uite o întrebare simplă: folosești cardul doar tu, sau vrei să îl dai si altcuiva? Dacă vrei să „pasezi” cardul altcuiva, atunci poti să cumperi un card „Activ” nenominal sau un card „Multiplu”. Dacă vrei un card doar pentru tine, ia-ți un card „Activ” nominal, pe care poți să îți ții abonament sau doar călătorii. Diferența e că cel nominal se emite gratuit, iar pentru cel nenominal plătești 3,7 lei. Mai apoi, dacă pierzi cardul nominal, poți să îți recuperezi călătoriile rămase, iar cel nenominal rămâne pierdut. Urează-i sănătate găsitorului!

Util: dacă ai nevoie, consultă aici Harta STB.