Cât costă ROVINIETA? Află Simplu!

semn rutier rovinieta cat costa

Cuprins:

Cât costă ROVINIETA în EURO

Prețul unei ROVINIETE este exprimat în EURO, la fel cum se practică și în celelalte țări europene cu vinietele locale. Dacă vrei să afli cât costă ROVINIETA în lei, poți să faci calculul folosind această pagină: Cât costă un EURO.

Un mic comentariu în ce privește cuvântul „ROVINIETĂ”. Folosiți acest cuvânt doar dacă vorbiți de vinieta pentru România! Este un cuvânt inventat, creat prin adăugarea prefixului „RO” la cuvântul „vinietă”. Nu, vinieta nu s-a inventat în România, și nici nu e ceva cu care să ne mândrim ca popor. Avem tendința să personalizăm totul ca să pară autohton, cel mai probabil dintr-un complex de țară mărginașă, care naște tendințe naționaliste.

ROVINIETA pentru autoturism

Pentru categoria B, adică vehicule cu masa totală autorizată sub 3,5 tone și cel mult 8 pasageri, prețurile sunt următoarele:

7 ZILE3EUR
60 ZILE7EUR
90 ZILE13EUR
1 AN28EUR
Preț ROVINIETA 2021 pentru autoturism.

ROVINIETA sub 3,5 tone

Dacă vrei să circuli în afara localității tale cu autoutilitara de pana la 3,5 tone, trebuie să îti faci ROVINIETA pe cel putin o săptămână. Iată prețurile:

7 ZILE6EUR
60 ZILE16EUR
90 ZILE36EUR
1 AN96EUR
Preț ROVINIETA 2021 sub 3,5 tone.

ROVINIETA peste 3,5 tone

Pentru această categorie de vehicule se poate face ROVINIETA și pentru o singură zi. Părerea noastră este că aceeași opțiune trebuia să existe și pentru celelalte categorii. Nu de alta, dar măcar să simulăm puțină etică. Cât e ROVINIETA pentru această categorie:

1 ZI4EUR
7 ZILE16EUR
30 ZILE32EUR
90 ZILE92EUR
1 AN320EUR
Preț ROVINIETA 2021 pentru vehicule peste 3,5 tone.

De unde poți cumpăra ROVINIETA

Cel mai simplu este să o cumperi prin SMS, de pe telefon. Trimiți mesaj la numărul 7500, cu textul următor: numărul de înmatriculare și categoria vehiculului. De exemplu „BC21MUI E”, dacă numărul tău de înmatriculare este BC21MUI, iar autovehiculul este de transport marfă, cu greutate de peste 12 tone (categoria E). Lasă pauză între numărul de înmatriculare și categoria vehiculului!
ATENȚIE! Prin SMS poți face ROVINIETA doar pentru cel mai mic interval posibil (7 zile la autoturisme și motociclete, respectiv 7 zile la celelalte vehicule).

Dacă vrei să faci ROVINIETA pe un interval mai lung, poți să o cumperi fizic din benzinării (Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Lukoil, Socar), de la graniță și încă câteva puncte de distribuție. Mai există și posibilitatea de a o achiziționa online. Găsești lista cu distribuitorii AICI.

Cât e amenda pentru ROVINIETA

Ca de obicei, amenda nu este unică, și nici nu știm când primești amenda minimă sau când primești amenda maximă. Cine decide?

Amenda ROVINIETA pentru autoturism: între 250 și 500 lei.

Amenda ROVINIETA sub 3,5 tone: între 750 și 1250 lei.

Amenda ROVINIETA peste 3,5 tone: între 1250 și 1750 lei.

Contravenția se prescrie în 4 luni de la momentul producerii.