Cât costă un kilowatt în 2021

Contor energie electrica pentru masurarea consumului exprimat in kilowattora kwh

Cât costă un kilowatt? Care e secretul vieții?

Prețul unui kilowatt e una dintre cele mai importante teme în 2021, odată cu liberalizarea pieței. Doar pentru a fi riguroși, trebuie spus că energia electrică se măsoară în kilowattoră (kWh), dar nu suntem la ora de fizică aici.

Am încercat să ușurez aflarea răspunsului la întrebarea din titlu și mi-am prins urechile grav. Dacă îți imaginai că ofertele de telefonie mobilă sunt complicate, stai să le vezi pe cele de energie electrică! Cred că e mai simplu să afli care e secretul vieții. Nici nu știi câte criterii există, frate!

Atenție! Dacă faci o cercetare de piață în regie proprie, nu te baza pe prețul pe kilowatt afișat de către furnizor! Peste prețul ăla încep și se adaugă milioane de alte taxe și tarife. Ce te interesează, de fapt, e cât plătești pe un kilowatt (oră) consumat, nu cum se distribuie banii tăi.

Vă voi spune concluziile despre cât costă un kilowatt (kilowattoră) în realitate, dar înainte aș vrea să comentez puțin. Oricum, dacă nu ai răbdare de putină bășcălie (sau haz de necaz), poți să mergi direct la paragraful Cât costă un kilowatt pe bune.

Taxa de fraier

Trebuie spus de la început că dacă ești econom și consumi puțin, vei fi taxat. Adică plătești mai mult pentru un kwh. Cumva e normal, dacă mergi la piață nu te poți târgui pentru o legătură de morcovi. Dar dacă vrei 50 de kile? Altă treabă, corect? Așa e și cu kilowattul-oră.

La capitolul ăsta am un singur comentariu: voi nu v-ați plictisit de propaganda neo-comunistă? Aia care ne îndeamnă să nu consumăm mult, că o doare pe planetă, despre propaganda aia vorbesc. Energie verde, foaie verde, bla-bla. Din câte știu eu (un umil cetățean căruia nu i-a plăcut școala), în anul 2021 nu suntem în măsură să ne acoperim nevoile de energie doar din cea „verde”.

Altfel spus – dacă tot dăm subvenții în stânga și în dreapta, nu ar fi o idee să subvenționăm consumatorii săraci și/sau conștiincioși? Nu, lasă-i să plătească cel mai mare preț pe kilowatt! De unde subvenția? Din nou, răspuns de la un om simplu: din TVA! Da, da, statul îți umflă factura! Cu cât mai scump kilowattul (kWh), cu atât mai mare profit la stat. Nu dați, Dom’ Profesor!

Taxa de șapcă

Ai șapcă? Da. E mov? Nu. Nasol, kilowattul te costă mai scump. Alta era dacă aveai șapcă mov. Mai trebuia doar să ai freza pe stânga și să ai voce frumoasă, și apoi te puteai încadra la un kilowatt mai ieftin.

Nu ai șapcă, nu ai freză, nu ai voce? Nu-i nimic, plătești abonament. Plătești un abonament lunar (să îmi explice cineva asta, că eu nu înțeleg) si ai kilowatt mai ieftin.

Cam asta am înțeles eu din ofertele pieței libere de energie. Ori sunt prost făcut grămadă, ori totul e construit pe același șablon de îmbârligat mintea precum întâlnim și la telefonie mobilă. Măcar la telefonie ai ceva inclus în abonament, minute, SMS-uri, Internet.

Cât costă un kilowatt pe bune?

Am simplificat totul, ca să nu o mai ardem pe după colț cu povești. Pe scurt, un kilowattoră pentru consum casnic este undeva între 60 de bani și 90 de bani. Găsești și mai scump, dar probabil că nu vrei. Mă gândesc că ceilalți sunt orientați spre consum industrial, d-aia aruncă preț mare pentru „civili”.

Altfel spus, dacă ai un consum de 100 kwh pe lună, factura de energie electrică vine undeva între 60 și 90 de lei. Uite aici un loc unde poți să vezi explicit prețul final de factură: ANRE. Totuși, e un semn bun că statul încearcă să transparentizeze prețurile. Măcar atât!

Idee de final

Deși e puțin probabil să vă puteți înțelege, o idee deșteaptă ar fi să vă asociați între voi, vecinii. Ați avea o putere mai mare de negociere și ați plăti mai puțin pe kilowatt.


Și-acum scuzați-mă, voi termina acest articol ca să pot opri computerul, să salvez planeta prin economie de energie. Și mă duc să îmi cumpăr o șapcă mov (din materiale reciclate, desigur).

P.S.: Dacă nu ai înțeles că articolul conține elemente de pamflet, nu te grăbi să dai cu parul.