Cât costă un pașaport simplu electronic (biometric)

pasaport simplu electronic cat costa

În România, pașaportul simplu TEMPORAR costă 96 RON, indiferent de vârstă. Pașaportul simplu electronic (biometric) costă astfel: pentru cei peste 12 ani – 258 RON; sub 12 ani – 234 RON.

CUPRINS

Pașaportul simplu electronic. Sau biometric. Sau singurul.

În lumea de azi, toți se luptă să pună mâna pe datele tale. Până și cele mai banale aplicații de telefon, chiar telefonul în sine (prin sistemul de operare și producătorul telefonului), toată lumea vrea să știe multe despre tine. Ei bine, în acest context, cine crezi că are poziția cea mai favorizată? Statul! Statele, în general.

Până acum câțiva ani, puteai să îți faci un pașaport simplu, pe hârtie, clasic. Dar, după 11 septembrie 2001, SUA au cerut tuturor să adauge elemente de identificare suplimentare în pașaport. De înțeles, e mult mai simplu așa, din punct de vedere al securității la frontieră. Totuși, dacă îți spuneam acum 20 de ani că te oblig să îmi dai amprentele și elementele de identificare facială, nu mă priveai cu ochi buni, așa-i?

Ca să scurtez vorba: puteam să stăm și în cur, și în cap, vremea pașapoartelor clasice avea să apună. Problema care a rămas a fost: când? Când e momentul în care populația se va supune noilor reguli? Răspunsul s-a evidențiat simplu: lumea nu prea se sinchisește să își protejeze intimitatea. Oamenii sunt capabili acum să execute orbește orice se impune „de sus”. Nici măcar nu se mai întreabă dacă se poate și altfel. Nu mă crezi? Gândește-te la câtă lume folosește amprenta pentru a bloca/debloca telefonul. Te întreb: crezi că amprenta aia e doar în telefonul tău? Adică fișierul care stochează amprenta este 100% securizat și absolut nimeni nu ar putea avea acces la el? Hai, mă!

Deci: „pașaportul simplu electronic”. Ăsta e numele de piață, de marketing, ales pentru pașaportul biometric. Sună drăguț, așa-i? Puteau să îi zică „pașaportul Vasile”, chiar nu contează, pentru că e singurul pașaport disponibil. Mai e unul temporar, dar prea puțini sunt interesați de el. Totuși, dacă nu vrei să dai datele biometrice, asta e singura ta opțiune. Evident, trebuie „să suferi” dacă nu vrei cu turma, este valabil doar un an. Plus că îți trebuie niște motive speciale ca să îl soliciți. Plus că nu e acceptat în orice țară.

De reținut! Sunt două tipuri de pașapoarte:

  • pentru cei care locuiesc în România – pașaportul simplu electronic
  • pentru cei care locuiesc în străinătate – pașaportul CRDS

Depunerea cererii pentru pașaport

Fie că depui actele în România, fie în altă țară (la consulat), va trebui să faci o programare. Și, evident, când vine momentul, să te prezinți cu toate actele necesare.

Atenție! Pentru orice programare online vei avea nevoie de acces la o adresă de email. Dacă nu ai deja o adresă, mai întâi va trebui să îți faci una.

Depunere cerere pașaport din România

Poți solicita, din România, fie un pașaport simplu, fie un pașaport CRDS.

Te programezi online pe acest site: https://www.epasapoarte.ro. Iată un filmuleț explicativ pentru pașii de urmat:

După cum se vede în clipul video de mai sus, atunci când depui cererea îți alegi și sediul la care vrei să mergi. Așa că nu te mai plictisesc cu lista de sedii disponibile. Trebuie doar să te prezinți acolo la data și ora stabilte. Nu întârzia, altfel pierzi programarea!

Depunere cerere pașaport din străinătate

Dacă vrei să faci cererea pentru pașaport din țara în care locuiești, va trebui să mergi la un consulat. Mai exact, la cel căruia este arondată zona în care locuiești. Uite aici o listă cu consulate din câteva țări: Lista cu consulatele din Italia, Spania, Germania și UK.

Te programezi online, pe site-ul econsulat.ro. Iată pașii:

  • După ce te-ai asigurat că ai acces la o adresă de email, îți faci un cont pe acest site.
  • Apeși pe butonul „documente de călătorie” și bifezi „pașaport”, apoi selectezi ce ți se potrivește.

Atenție! Taxa pentru pașaport CRDS prin consulat este diferită de cea din România. Fiecare consulat are propriile taxe, deci trebuie să verifici mai întâi cât ai de plată. Dacă ai drum în țară, mai bine profiți și îti faci pașaportul în România.