Cât costă un Site Web

La momentul scrierii acestui articol, un site web nou costă între 0 și 12 milioane de Euro. Recordul mondial absolut îl deține România, statul plătind 12 milioane de Euro pentru crearea unui site. De prisos să mentionez că acel site nu a folosit scopului inițial, dar asta nu face obiectul discuției de față.

CE costă la un site?

Domeniul

Domeniul este de forma afacerea-mea.com sau vasile.ro. Poate ți-e mai cunoscută forma cu www în față – www.afacerea-mea.com. Articolul nu e pentru specialiști, deci nu intrăm în detalii, dar poți să ai o adresă a ta și numai a ta. Dacă te respecți (pe tine și / sau pe afacerea ta), îți „cumperi” un domeniu. De fapt, îl închiriezi, pentru că e al tău doar câtă vreme plătești o sumă anual. Odată ce ai domeniul, poti să afișezi un site (sau mai multe, pentru că poți să faci și subdomenii) și poți să ai și adrese de email cu terminația domeniului tău: gen „contact@afacerea-mea.com”. Dacă ai o afacere, îți recomand să faci mișcarea asta. Pe bune, în anii noștri nu poți să pari serios cu o adresă de mail gen „vasile.impex.srl@yahoo.com”. Un domeniu .com costă undeva pe la 12 EUR pe an. 1 EUR pe lună!

Găzduirea

Conținutul unui site și mesajele email nu plutesc pe undeva prin Internet. Ele trebuie să existe pe un server. Ca idee, chiar și computerul tău poate să joace rolul ăsta, doar că nu recomand. Mișcarea corectă este să cauți un serviciu de găzduire, care îți va oferi spațiu pe serverele proprii. Oamenii ăștia cu asta se ocupă, deci te vor scuti de o grămadă de probleme tehnice. Ca și în orice alt domeniu, unii oferă mai multe opțiuni, o interfață mai prietenoasă, un servicu de „suport” mai bun, poate și un preț mai mare, dar trebuie căutat sau mers pe recomandări. Ca reper, pentru un site cu relativ puțini vizitatori (câteva sute sau mii pe zi), servicul de găzduire costă cam 3 EUR pe lună.

Construirea site-ului

Aici există extrem de multe versiuni de lucru, dar, în linii mari, sunt două opțiuni:
– site construit de la zero, bazat pe programare pură;
– site construit pe o platformă (cea mai populară este WordPress, dar mai există o grămadă de altele).

Doar un programator poate să îți facă un site din prima categorie. Dacă lucrezi cu o platformă, ai putea chiar și tu să ți-l faci (doar teoretic; dacă nu ai experiență, nu te băga!). Sunt diferențe între cele două variante de lucru, dar numai complexitatea site-ului va hotărî prețul. Un site relativ simplu, cu texte si imagini, poate ceva continut video, poate să te coste de la 200 de EUR (în România). Dar, dacă lucrezi cu un profesionist adevărat, probabil ca te va costa ceva mai mult, să zicem – de la 500 de EUR.

Optimizarea (SEO)

Dacă ai un site, e foarte probabil să vrei ca acesta să fie găsit de publicul căruia te adresezi. Adică: atunci când cineva caută pe Google ceva legat de ceea ce prezinți pe site, să îti găsească site-ul și să ajungă la tine. Serviciul care îți asigură vizibilitatea pe Internet se numește SEO (Search Engine Optimization), adică optimizare pentru motoarele de căutare.

Simpla existență a unui site nu înseamnă că va fi găsit de cineva! Dacă site-ul nu este optimizat, nu îl va găsi mai nimeni.

NU ai nevoie de SEO dacă ai un site „de prezentare”, adică se adresează celor care primesc o carte de vizită sau un link de la tine. Adică nu vrei alți vizitatori, pentru că nu expui produse sau servicii, site-ul are doar rol de interacțiune cu clienții existenți. În toate celelalte cazuri, fără SEO site-ul tău nu există. Adică există, dar e ca și cum ar fi ascuns.

Deși acest capitol este aici trecut după construirea site-ului, el trebuie luat în calcul înainte de această operațiune. Adică, înainte de toate, trebuie văzut ce conținut trebuie pus pe site, cum trebuie scris sau optimizat. Asta e ordinea ideală. Sunt o grămadă de tehnici de care trebuie ținut cont dacă vrei să ai un site găsibil pe Google. Nu ții cont de ele, tu pierzi!

Nu există un preț unic pentru SEO, fiindcă prețul va depinde de:

– aglomerația din piața ta (concurența) – cu cât e concurență mai mare si mai bine reprezentată online (pe Internet), cu atât mai dificilă misiunea, deci si prețul;
– dacă cel (cea) care îți construiește site-ul îți asigură și SEO, cel mai probabil vei primi un pachet, așa ieși mai ieftin;
– nivelul de pregătire, experiența celui (celei / celor) cu care lucrezi – un începător este gata să îți dea și soarele de pe cer pentru câteva sute de Euro, pe când un profesionist cu experiență și rezultate va propune un preț mai realist.

SEO este un serviciu continuu. Nu e suficient să cumperi serviciul o singură dată, la început, pentru o viață. Chiar dacă totul e perfect astăzi, peste o lună ar putea să nu mai fie. Google schimbă foarte des regulile jocului.

Dacă nu vrei să platești lunar, măcar trimestrial ai nevoie de o reverificare. Vestea bună e că întreținerea (mentenanța) pentru SEO va costa mult mai puțin, aprope simbolic față de optimizarea inițială.

Serviciul de SEO costă oricât între 0 Euro (dacă e inclus în pachetul cu construirea site-ului) și 5000 de EUR pentru un site complex și o piață foarte aglomerată.
Mentenanța (întreținerea) pentru SEO costă între 10 Euro/lună și 100 de Euro/lună, dar asta este doar o medie a pieței.

Cât să plătești pentru un site

Site-ul trebuie ales după nevoile tale. Înainte de a te întreba cât costă un site, trebuie să știi ce tip de site îți este de folos. Uite aici un articol de mare ajutor: Vrei un site? De ce? .

Site personal

Pentru un site personal aș plăti între 0 și 500 de Euro. Poți să îți faci un blog (sau site, nu contează prea mult, e cam același lucru) gratis. Dar, dacă nu vrei să îti bați capul cu absolut nimic, poți să apelezi la cineva care se pricepe.

Site de prezentare, cu circuit închis

Pentru un astfel de site nu ai nevoie de SEO, ceea ce reduce mult costurile. Un preț serios este între 500 și 1000 de Euro. Asta, dacă ai un site relativ simplu. Dacă ai nevoie de tot felul de funcționalități speciale, vei plăti mai mult.

Site optimizat, business

Din nou, vorbesc despre un site relativ simplu. Dacă vrei un site ca al lui NASA, nu e relevant ce zic mai departe. Site-ul ăsta trebuie să îti crească popularitatea, numărul de clienți și profitul.

Costul inițial. „Grosul” muncii este la început, atunci când se studiază piața, concurența, apoi se crează conținutul, se construiește site-ul, se fac legăturile aferente. Recomand să iei un pachet de la un singur furnizor (liber profesionist sau agenție). Eventual, să faci un audit cu un terț atunci când e totul gata. Pentru munca de început, care durează 1-3 luni, un preț corect începe de pe la 2000 de Euro și poate să ajungă lejer la 10.000 de Euro.

SFAT. Nu căuta să ieși cât mai ieftin, ci să ai cât mai mult profit! Sunt diferențe uriașe între site-uri lucrate modest, cu bani puțini, și site-uri bine optimizate care îți cresc afacerea chiar și de câteva zeci de ori!

Întreținerea (Mentenanța). Și în acest caz e bine să ai un pachet întreg, care să includă tot ce trebuie făcut ca site-ul să fie ok pe termen lung: să fie protejat în caz de atacuri cibernetice, să fie funcțional si vizibil etc. Pentru acest serviciu, pe termen lung, un preț corect este între 200 și 1000 de Euro, în funcție de complexitate.

În concluzie

După ce ai stabilit ce fel de site îți trebuie, începi să cauți furnizori. Încearcă să contractezi un singur furnizor care îti asigură toate serviciile. În felul ăsta vei plăti mai puțin și vei avea totul centralizat sub o singură umbrelă. ATENȚIE cu cine lucrezi! Dacă primești prețuri foarte mici, te asigur că undeva ceva nu e în regulă. Ideal e să primești recomandări de la cineva aproiat, care a obținut rezultate concrete înaintea ta. Dacă nu ai recomandări, contactează firme sau profesioniști și încearcă să obții de la ei o ofertă cât mai detaliată. Asigură-te că îți oferă tot pachetul si, ideal, că știu clar cum să o facă!