Ce înseamnă un nisip bun pentru pisici?
Ai folosit vreodată nisip în litiera pisicii? Când zic „nisip”, de data, asta mă refer exact la ceea ce înțelege oricine prin „nisip”. Adică ăla de pe plajă sau ăla care se folosește la construcții sau la „groapa cu nisip”. Eu am folosit. Îl căram de unde găseam, cu punga, cu sacul sau cu găleata. De multe ori era ud, trebuia să îl usuc. Alteori avea tot felul de obiecte străine, deci trebuia trecut prin sită. Oribile vremuri, anii 1990…
Ceea ce numim „nisip pentru pisici” este departe de nisipul de pe plajă. Așternutul modern pentru litieră e menit să ușureze viața ta și a pisicii. Iată ce ar trebui să iei în calcul atunci când alegi nisipul pentru litieră:
- să nu murdărească
- să absoarbă mirosul
- să se poată curăța ușor.
Nisipuri care murdăresc
În general, nisipul cu granule mari, ieftin, se comportă mizerabil la propriu. Odată udat, devine un soi de pastă groasă care se ia pe lăbuțele pisicii. Mai apoi, pisica va împrăștia prin casă urme ca de ciment. Nu, bietul animal nu e de vină. Pisica este de departe cel mai curat animal, dar nu conștientizează că are lăbuțele murdare. Se va spăla mai târziu, dar dârele au rămas deja pe parchet sau gresie. În plus, bine că nu se spală imediat, pentru că tare mi-e frică de compoziția acestor produse ieftine!
Absorbirea mirosului
Să fim bine înțeleși: niciun nisip nu poate să absoarbă 100% mirosul. Dar multe nu absorb deloc. E diferență de la cer la pământ între diverse feluri de nisip pentru pisici. Altfel spus, de la 10 la 95% absorbție, cam asta e diferența.
Curățare simplă
Sunt două motive pentru care vrei ca un nisip să se curețe simplu: ușurința muncii tale și economia de nisip. Dacă „nisipul” e foarte bun, tot ce e lichid (urina) se va îmbiba rapid și se vor forma niște cocoloașe ferme, simplu de extras cu lopățica. Practic, arată ca niște bolovani umezi. Asta înseamnă că îi rezolvi repede, iar restul nisipului rămâne intact.
PONT 1: De la o vreme, la magazinele de profil se găsesc doar lopățele cu dinții rari, foarte ineficiente în cele mai multe cazuri. Eu folosesc o unealtă de bucătărie (chiar mai ieftină, din plastic) – o spumiera, în genul celei de mai jos.
Nisipul Sivocat Super Soft
Cum spuneam mai devreme, am folosit și nisip propriu-zis pentru litieră. Am trecut prin zeci de produse de pe piață, nu m-am împăcat cu ele; în final m-am oprit la unul pe care îl folosesc de când pisoiul meu avea cam 2 luni. Sunt la fel de mulțumit de fiecare dată și sper să nu cumva să dispară de pe piață, că mă termină.
1). Nu murdărește
Granulele sunt mici, mai mici decât semințele de mac sau comparabile. Dacă vrei neapărat să vezi o umbră de praf, o vei găsi în litieră, atunci când o speli. Dar nu ai să vezi dâre prin casă sau norișori de praf.
2). Absoarbe mirosul
Dacă pisica lasă niște rahați „la vedere”, adică nu îi îngroapă, evident că se va ridica ceva miros. Chiar si dacă ar fi pe un pat de petale de trandafiri, tot ar mirosi. Dar – altfel, în niciun caz nu miroase. Mă rog, se subînțelege că mai trebuie să și schimbi nisipul, să îl cureți.
3). Se curăță extrem de simplu
Când te apuci să cureți nisipul, practic va trebui să extragi niște „bolovani” umezi, pentru că nisipul se îmbibă și se adună extrem de ferm în cocoloașe. Pare prea frumos ca să fie adevărat. Eu mă uluiesc de fiecare dată.
4). Raport calitate-preț senzațional
Un sac de 12 litri (11,5 kg) costă sub 50 de lei. Ai spune că nu e ieftin, dar asta pentru că nu știi cât te ține! Eu am un motan în floarea vârstei, și un sac mă ține minimum 2 luni. Și – repet: își face treaba ca la carte, ca în reclame. Nisipul e pe piață de ceva ani buni, iar prețul este aproape nemodificat, undeva la 45-48 de lei. Se vede clar că magazinul nu urmărește un profit de pe urma acestui produs. Și o să vezi de ce, imediat.
Unde îl găsești
Asta e puțin mai delicat. Adică nu e la toate pet-shop-urile. De fapt, e într-o singură rețea, anume Hornbach. Multă vreme m-am aprovizionat singur, dar – de când durerile de spate au intrat în viața mea, îl comand online. Da, plătesc și livrarea (vreo 20 de lei), dar iau câte 2 saci și, de fapt, scutesc bani. Că benzina până la magazin nu e gratis, mai apoi – nici timpul meu nu e gratis.
Produsul poate fi găsit aici: Sivocat.
Notă: acest articol e scris din experiența mea cu produsul și nu este un articol publicitar.
PONT 2: Indiferent cât de mică este pisica ta, îți recomand să folosești o litieră mare. Vei consuma chiar mai puțin nisip (în timp), va trebui să o cureți mai rar, iar pisica va avea loc să se desfășoare în voie, cum îi și place dealtfel.