Cum se obține certificatul verde Covid

Certificat verde Covid - model
Așa arată un certificat verde Covid

Certificatul verde – cine poate să îl obțină

Poți obține certificatul verde Covid în următoarele situații:

 1. Ai trecut prin boală în ultimele 180 de zile (6 luni). Atenție! Ca să faci dovada trecerii prin boală, trebuie să fi fost înregistrat la DSP (Direcția de Sănătate Publică). Faptul că ai făcut un test acasă nu te ajută. Trebuie să fi făcut testul la un laborator acreditat, la spital sau clinică ori prin SMURD sau serviciul de ambulanță.
 2. Ai făcut vaccinul cu schema completă. Asta înseamnă doza inițială plus rapel pentru vaccinurile Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca, respectiv o doză unică pentru vaccinul Johnson&Johnson.
 3. Ai un test RT-PCR negativ mai proaspăt de 72 de ore. Nu uita: certificatul este valabil doar pentru 3 zile de la data prelevării probelor biologice, adică de când ai fost testat(ă).

La data scrierii articolului, guvernanții cochetează cu ideea de a introduce două noi criterii pentru emiterea certificatului verde: test antigen (rapid) negativ și vaccinarea cu prima doză. Primul ar avea valabilitate de 48 de ore, celălalt – câteva săptămâni, până la a doua doză de vaccin. Vom completa acest articol în cazul că o astfel de prevedere se va aplica.

Cum obții și descarci certificatul verde

6 pași pentru obținerea certificatului verde

Durata: 10 minutes

 1. Accesează site-ul oficial

  adresa de web a siteului oficial pentru obtinerea certificatului verde covid

  Intră la adresa https://certificat-covid.gov.ro/login. Dacă vrei să intri simplu pe acest site, găsești mai jos linkul pe care doar trebuie să dai clic.

 2. Introdu o adresă de email

  fereastra de introducere a adresei de email pentru a obtine certificatul verde covid

  Orice adresă de email e bună, trebuie doar să ai acces la ea. Dacă nu ai o adresă de email, poți ruga o rudă sau un prieten. Mai trebuie să bifezi căsuța „Nu sunt robot”, apoi apeși pe „Autentificare”.

 3. Verifică-ți căsuța poștală (email)

  confirmarea de trimiterea unui link pe email pentru obtinerea certificatului verde covid

  Vei primi un mesaj pe email cu un link ce trebuie accesat. Tot ce trebuie să faci e să apeși pe linkul din mesajul primit.

 4. Creează un certificat

  crearea unui certificat verde covid

  După ce ai dat clic pe linkul primit și intri pe site, trebuie doar să apeși pe butonul verde „certificat nou”.

 5. Introdu datele personale

  campuri de completat pentru emiterea certificatului verde covid

  E simplu să introduci datele care ți se cer. Atenție! Trebuie să introduci doar prima literă din nume si din prenume. La sfârșit trebuie să apeși pe butonul verde „Salvează”.

 6. Decarcă certificatul verde Covid

  butonul "descarcă PDF" care trebuie apăsat pentru a descarca certificatul verde covid

  După ce a fost generat certificatul, trebuie să apeși pe simbolul din stânga, în formă de ochi (vizualizare). În noua fereastră deschisă vei găsi butonul „descarcă PDF”. Vei avea acum salvat certificatul în format PDF. Poți să îl tipărești la o imprimantă sau să îl ții pe telefon.

Certificatul verde pe telefon

Nu știi cum să descarci sau să deschizi pe telefon certificatul? E suficient să ai doar codul QR, nu tot certificatul. Ca atare, cea mai simplă soluție este să îi faci poză cu telefonul. Codul arată asemănător cu cel de mai jos.

model de cod QR asemănător cu cel de la certificatul verde covid
Exemplu de cod QR

Ai grijă să cuprinzi tot codul în fotografie! Când faci poza, încearcă să ții telefonul nemișcat. Evenutual ține mâinile pe o suprafață fixă (masă, birou etc). Altfel, poza iese neclară, si e posibil să nu poată fi scanat corect codul.

După ce ai codul sau certificatul în telefon, mai ai de făcut un singur lucru: nu uita telefonul acasă!

UTILE

Adresa pentru crearea unui certificat verde Covid

Cel mai simplu accesezi site-ul guvernamental dedicat certificatelor verzi apăsând pe linkul: https://certificat-covid.gov.ro/login.

Cum transformi un document PDF

Dacă nu ai pe telefon o aplicație care deschide documente PDF, poți să salvezi documentul în format JPG. Pentru asta, iată un site foarte simplu de utilizat care te ajută: https://www.ilovepdf.com/ .


Te-ar mai putea interesa și articolul Cât costă un test Covid.