Cât costă gramul de aur

pret aur, cat costa gramul de aur, lingouri aur, monede aur
Aurul pentru investiții de 24 de karate

Prețul unui gram de aur fluctuează pe piața liberă, la fel ca și valutele sau alte metale prețioase. Nimeni nu controlează cât costă aurul, totul ține de cererea existentă în piață.

Cu foarte mici excepții, aurul nu se devalorizează, sau nu pe termen lung. Multă lume alege să investească în cel mai popular metal prețios, ceea ce face ca valoarea să nu scadă.

Cât costă un gram de aur la BNR

Deși nu poți să cumperi aur de la Banca Națională, această instituție publică zilnic un preț de referință pentru tranzacționarea aurului. Totuși, dacă verifici „cursul” pentru aur la BNR, poți să ai o idee despre cât te costă să cumperi aur de la bănci sau alte companii.

Trebuie să menționăm că BNR afișează prețul pentru aur de 24 de karate. Dacă vrei să faci un calcul estimativ, iei prețul afișat de BNR și adaugi 20-25%.

Exemplu de calcul pentru prețul unui gram de aur

Cursul BNR pentru aur în 23 august 2021 era de 241 de lei. Ca să estimezi cât te costă să cumperi aur (lingouri sau monede, nu bijuterii!), înmulțești 241 cu 1,2 și obții un preț de aproape 290 de lei pentru un gram de aur de 24k. Poți verifica, mai apoi, ofertele din piață si vei vedea că pe acolo se învârte prețul.

Aici găsești Cursul BNR pentru aur.

De unde cumperi aur

Încă o dată, în acest articol vorbim despre prețul aurului atunci când vrei să îl cumperi pentru investiții. Poți să cumperi lingouri sau monede, iar prețul variază în funcție de greutatea piesei și formă.

În acest moment, poți să cumperi aur inclusiv online, cu livrare la ușa ta. Sunt lingouri de la 2 grame până la 100 de grame în oferta online. Dar nu e o idee rea să verifici ofertele de la bănci. Spre exemplu, BCR tranzacționează aur, si pare să aibă prețuri mai bune. Aici poți verifica cât costă aurul la BCR: Cotații aur BCR.

E ok să investești în aur?

În principiu da, cum spuneam – prețul la aur e destul de stabil, chiar crescător pe termen lung. Deci e în regulă pentru investiții. Dar eu îmi pun o întrebare tehnică: unde îl ții? Sub saltea? Într-un seif acasă? Înțelegi ce zic? Eventual închiriezi o casetă de valori, dar trebuie să calculezi dacă merită. Pentru că, lunar, trebuie să plătești o sumă cam de 100 de lei.

Aur, sau Bitcoin?

Hopa! Avem o dilemă pe care nu o aveam în urmă cu câțiva ani! În ce să investesc – în aur, sau în Bitcoin?
Dar – de ce e interesantă întrebarea? Unu: pentru că e la ordinea zilei. Mulți investitori oscilează între cele două. Doi: pentru că sunt total opuse. Aurul e un metal palpabil, pe care poti chiar să îl ții acasă la tine, pe când Bitcoinul e o monedă virtuală pe care nimeni nu o va atinge.
Pe termen lung, doar aurul are un istoric relevant. Bitcoin e volatil, se poate schimba radical de la o oră la alta. Evident, aici poți câștiga mult si repede. Dar poți și pierde.

Oricum, pentru comparație, dacă vrei să vezi cotația pentru 1 Bitcoin în Euro, o poți vedea AICI.

Update Decembrie 2023: se pare că sunt tot mai mulți români interesați să investească în aur. Coincidență sau nu, pare a se fi suprapus peste oferta de aur de la eMag de Black Friday.