Cât costă EURO azi. Verifici simplu!

Cat costa un EURO in LEI astazi

Cât e EURO la BNR?

Cât costă un EURO? Depinde de unde îl cumperi sau unde îl vinzi. Banca Națională a României publică în fiecare zi cursul EURO de referință. Mai exact, în fiecare zi, în jurul orelor 13, publică un curs de schimb pentru ziua următoare.

Cursul BNR e doar un reper, în general nu poți să cumperi la acest curs. Probabil ai observat deja că la casa de schimb sau la bancă, cursul de cumpărare e mai mic decât cel al BNR, iar cursul de vânzare e mai mare decât cel publicat de banca națională.

E puțin greu să te obișnuiești cu termenii „vânzare” și „cumpărare”, așa că încerc să îți explic simplu cum trebuie înțeleși.

Cât e EURO la privat

Fie că vorbim despre bănci clasice, bănci online sau case de schimb valutar, vei întâlni mereu două cursuri afișate: de cumpărare și de vânzare. Și, precum mulți alții, te întrebi cât costă un EURO, de fapt?

Cât costă Euro la cumpărare

În acest caz, vorbim despre câți LEI îti oferă banca pentru un EURO. Banca cumpără de la tine, de aceea se numește „curs valutar de cumpărare”. Tu vinzi, nu cumperi, iar denumirea asta (cumpărare) te pune pe gânduri de fiecare dată.
Deci: atunci când vrei să știi ce preț obții pentru un EURO, când vrei să îl vinzi, urmărești cursul de cumpărare.

Cât costă Euro la vânzare

Invers decât în cazul de mai sus, cursul de vânzare stabilește cât te costă un EURO atunci când vrei să îl cumperi. Banca vinde EURO către tine, de aici denumirea „curs de vânzare”.
Explicat și mai simplu: atunci când vrei să știi cu ce preț cumperi un EURO, uită-te la cursul cel mare (de vânzare).

Unde schimbi EURO

Băncile „tradiționale”

Fiecare bancă pe care o cunoști oferă schimb valutar. Adică poți intra în orice agenție pentru a cumpăra sau vinde EURO. În ultimul timp, băncile au început să renunțe la casierii și să le înlocuiască cu automate electronice. Dacă nu îti place să butonezi la aparate, poti căuta altă soluție.

Casele de schimb valutar

O bună vreme, toată lumea schimba valută la casele de schimb. Chiar dacă au apărut și alte opțiuni, le găsești și acum peste tot. De multe ori, la casa de schimb găsești EURO la un preț mai bun, fie că vrei să vinzi sau să cumperi. Un alt avantaj este că operațiunea se face repede, mult mai repede decât la bancă.
Atenție! Ca să știi exact cât costă un EURO, verifică comisionul casei de schimb valutar! Cele mai multe au comision zero, deci prețul afișat al unui EURO este cel cu care tranzacționezi.

Bănci Online

Dacă ai posibilitatea să faci operațiuni online (un telefon e de ajuns), găsești multiple oferte de schimb valutar la preț imbatabil. Desigur, pentru asta ai nevoie și de un cont bancar. Poți cumpăra un EURO la un curs foarte apropiat de cursul BNR. Mai ales dacă ai sume mari de schimbat, te sfătuiesc să recurgi la serviciile online. Mare atenție, în acest caz, la compania cu care alegi să lucrezi! Verifică, întreabă, vezi să fie solidă și serioasă afacerea! Un nume cunoscut pe piață este Revolut, dar mai sunt o grămadă de alții.
Dezavantaj: nu poți face operațiuni cu numerar (cash). Dacă vrei să vezi istoricul cursului de schimb BNR, poți da click aici.