Cât costă dolarul azi?
Cursul de schimb dolar – leu valabil azi poate fi văzut direct dacă dai click aici: curs dolar azi.
Te invit să citești și câteva informații care te-ar putea ajuta să iei decizii dacă vrei să investești, să îți ții banii în siguranță. Mai ales în anii noștri, când dobânzile la bănci sunt foarte mici, când avem o criză economică globală, când avem un război în desfășurare.
Cum a evoluat și cum va evolua dolarul
Acum 20 de ani, pe când EURO de-abia începea să circule, îmi amintesc că i-am oferit unei doamne proprietar de pensiune să plătim cazarea în EURO, și nu în dolari, cum ceruse. La acel moment, dolarul era mai puternic încă, dar EURO era în creștere. Doamna ne-a refuzat, însă la câteva luni mai încolo sigur a regretat: EURO se întărise și era deja mai scump decât un dolar.
De ce dolarul (sau orice valută) își schimbă valoarea în timp? Răspunsul e prea complex, și nu face obiectul acestui articol. Sunt chestiuni de politică monetară a băncilor centrale, factori economici și, nu în ultimul rând, politici. Un dolar puternic, scump, avantajează – de exemplu – cetățeanul american atunci când merge în vacanță în alte țări. Adică – de un dolar cumperi mai mult, pentru că moneda locală e mai slabă. Invers – un dolar mai ieftin e avantajos pentru exportatorii americani, pentru că celelalte țări plătesc mai putin în moneda lor pentru aceleași produse.
Nu o mai lungesc mult cu teoria: sus-jos, și mai sus, și mai jos – așa se schimbă cursul. Dacă te uiți la graficul de mai sus, pe aproximativ 20 de ani, vezi că dolarul a variat serios în raport cu Euro.
Astăzi, un dolar valorează aproximativ cât un Euro, iar asta ne cam pune pe gânduri.
Ce să cumperi – dolari sau euro?
Pe termen lung e imposibil de răspuns la întrebarea din titlu. Graficul de mai sus fix asta arată. DAR! Pe termen scurt, care e moneda cea mai „eficientă”?
Uite cum am judecat eu atunci când, văzând că a început războiul din Ucraina, am decis să cumpăr dolari: economia americană va fi mai puțin lovită de schimbările bruște pe plan economic global. E normal, nu? America nu e dependentă de resursele rusești.
Deși nimic nu e garantat, risc să afirm că în anul 2022 merită să îți ții economiile în dolari. Dolarul va fi o monedă mai stabilă și, aproape sigur, va crește în valoare.
Pe la sfârșitul anului, fii atent la ce se întâmplă la nivel politic și economic. E musai să decizi atunci dacă păstrezi dolarii sau e mai bine să îi schimbi în altă valută. UE ar putea să decidă să întărească Euro (să cumpere mai ieftin mărfuri non-europene) sau să îl slăbească pentru a crește exporturile. Părerea mea e că Euro va rămâne „jos” și la începutul anului următor, dar nu pot garanta.
Oricum, dacă nu vrei doar să îți păstrezi economiile, ci să și investești, o versiune cu potențial profit mare (dar și cu risc pe măsură) este să cumperi Bitcoin. Poti citi despre asta aici: Cât costă un Bitcoin.