Cât costă asigurarea de sănătate

formular declratie pentru asigurare de sanatate

Asigurarea de sănătate pentru persoane fără venituri

Dacă decizi să îți plătești „din mână” asigurarea de sănătate, ai – de ceva timp – posibilitatea să o faci. Este un pas spre normalitate, deci trebuie salutat.

Mie, în București, mi-a luat 4 ore să rezolv problema asta, iar cea mai mare parte din timp a fost consumată pe drum. (Desigur, cum București este un oraș „special”, Casa de Sănătate este la marginea orașului, cu acces limitat prin transportul public.) Chiar și așa, aș zice că merită „deranjul, pentru că un an întreg beneficiezi de asigurare de sănătate.

Ce trebuie făcut ca să îti plătești singur(ă) asigurarea de sănătate

Ai de făcut două drumuri: unul la Administrația Financiară de care aparții și unul la Casa de Sănătate.

Prima dată, mergi la Administrația Financiară să completezi formularul pe care îl descriu mai jos. După ce ți-a fost înregistrată declarația, mergi cu formularul ștampilat la Casa de Sănătate, ca să te înregistreze. Asigură-te că ai la tine actul de identitate, îți va trebui la Casa de Sănătate!

O mică paranteză: o să te întrebi de ce nu este transmisă automat declarația de la o instituție la alta. Răspunsul meu: pentru că suntem în România.

Cât costă asigurarea de sănătate

După 1 octombrie 2023, asigurarea de sănătate costă 1980 lei.

Calculul ți-l poți face singur(ă), e destul de simplu. Trebuie doar să știi cât este salariul minim brut pe economie. De exemplu, la data scrierii articolului (octombrie 2023), salariul minim este 3300 lei.

Prețul asigurării de sănătate pentru un an este calculat ca 10% din salariul minim, înmulțit cu 6.

Concret, iată calculul:
3300 x 6 = 19800; 10% din 19800 înseamnă să împarți 19800 la 10, adică 1980.

Cum completezi formularul pentru asigurarea de sănătate

Când ajungi la Administrația Financiară, te sfătuiesc să cauți un centru de copiere (Xerox), care sigur este foarte aproape, poate chiar în aceeași clădire. Mergi acolo și cere două exemplare de Declarația 212. Spune că vrei versiunea simplă, pentru asigurare de sănătate, altfel o să primești un formular cu o grămadă de pagini care nu îți folosesc, și pe care vei plăti mai mult. Îți trebuie două exemplare, pentru că unul rămâne la tine.

Acum, mergi și completează formularul, dupa cum explic mai jos.

Cum se completează declarația pentru asigurarea de sănătate

cum completezei formularul pentru asigurarea de sanatate persoane fara venituri

Prima pagină conține datele tale de identificare. Trebuie să completezi cel puțin rubricile care sunt încadrate cu roșu în imaginea de mai sus. Din inerție, funcționarul de la ghișeu îți va cere și numărul de telefon, dacă nu l-ai trecut deja. Probabil că nu ai chef de scandal, dar e ilegal să ți-l ceară. Dar, te gândești că poate să apară o problemă, și preferi să primești un telefon decât o recomandată.

Mai apoi, mergi la Capitolul II, și completează anul în curs. În cazul meu, 2023. Apoi, în Subsecțiunea II.2.2, bifează căsuța corespunzătoare din dreptul „Date privind contribuția de asigurăi sociale de sănătate (CASS) estimată.

cum completezei formularul pentru asigurarea de sanatate persoane fara venituri

Mergi, mai apoi, la ultima pagină a formularului. La rubrica „Total venit estimat pentru încadrarea ca plătitor de CASS”, trece suma de 0 lei.

Apoi, bifează căsuța de la rubrica „Sunt o persoană fără venituri și optez pentru plata CASS”. La sumă, trece 1980, adică suma calculată conform modelului de mai sus.

in 2023, asigurarea de sanatate costa 1980 lei

Asta e tot! Mai trebuie doar să semnezi declarația și să mergi la ghișeu, pentru înregistrare.

După cum spuneam și mai sus, cu acest formular, ștampilat cu număr de înregistrare, mergi la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparții. Va trebui să ai cartea de identitate cu tine. Dacă nu știi unde e casa de asigurare de care aparții, uite aici lista: https://cnas.ro/case-judetene/ .

Succes!